Hvordan lyder en form og hvor meget vejer en farve?

Du tænker måske dit, når du læser overskriften, men prøv lige at tage et kig på de to figurer øverst. Hvilken af de to figurer synes du ligner en Kiki, og hvilken figur ligner en Bouba?

Jeg tror allerede, at jeg kan gætte det. For hvis du er som 95% af befolkningen, vil du sikkert mene, at Bouba er figuren til venstre og Kiki er den til højre. 

Men det er mere end en sjov selskabsleg, som du kan underholde med til den næste runde fødselsdag i familien. Din fornemmelse for hvilken figur der bør kaldes hvad, fortæller nemlig også noget grundlæggende om, hvilken rolle som kombinationen af lyde og former spiller i kommunikationen og opfattelsen af et budskab.

Associationer og sanseindtryk

Kunder får associationer, når de skal koble forskellige sanseindtryk som former, farver, vægt, lyde, smage og dufte, så de giver mening for dem. I eksemplet for oven integrerer din hjerne formen og lyden uden at du lægger mærke til det. Så når Bouba har en rund form, må figuren også have en rund lyd.

Nu bliver det lidt nørdet. Men hæng på, for det handler om en af dine yndlingsdrikke (tror jeg). Har du lagt mærke til, hvordan du udtaler du ordene kaffe og te? Vokalen ”a” i kaffe har en lavere tonehøjde end ”e” i te. Lavere tonehøjde betyder samtidig, at vi associerer med noget der opleves som rundere. For te gælder det omvendt, at ordet opleves som skarpere på grund af den højere tonehøjde for vokalen ”e”. 

I detailhandelsregi betyder det, at bør du fokusere på de stimuli, der associerer til det runde, bløde univers af sanseindtryk, når du iscenesætter dine kaffeprodukter. I relation til et gennemtænkt te-miljø bør du anvende stimuli, der mere associerer i retning af et skarpere, mere stringent univers af sanseindtryk.

Stimuli, der skaber gode kundeoplevelser 

Jo mere sanseindtryk og associationer passer sammen, desto større er påvirkningseffekten på dine kunders adfærd i butikken og deres købelyst. Omvendt betyder det også, at du kan komme til at skyde ved siden af skiven, når du arbejder med sansestimuli og dine kunders associationer. 

Djævlen ligger som bekendt i detaljen. Når du ikke anvender de rette stimuli, vil du ikke vække de rette associationer hos dine kunder. Fejler du i eksekveringen af, hvordan du påvirker kundernes sanser, vil effekten af af dine tiltag udeblive helt eller delvist. 

Det er derfor ikke ligegyldigt, hvordan du iscenesætter produkterne i din butik og heller ikke, hvilke stimuli du anvender. Og selv små faktorer kan give en stor effekt – både positivt og negativt. Af samme grund er det en god idé, at du allierer dig med en specialist på feltet, så du sikrer dig, at din indsats bliver belønnet med en tilsvarende effekt på dine kunders adfærd og købelyst.

Har du overvejet hvilke sanseindtryk de forskellige produktkategorier i din butik producerer hos dine kunder? Hvilke associationer de aktiverer hos dine kunder? Og hvordan du kan optimere dem yderligere? 

Ring eller skriv til mig, hvis du synes, at det lyder interessant at arbejde med. Så tager vi en uforpligtende snak om, hvordan du aktiverer de helt rigtige associationer hos dine kunder.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *