Farver og striber

Da jeg var barn, så vi børn børneprogrammet Skrumpen fra det ydre rum. For at skrumpen var tilfreds, skulle alt være i farver og striber.

Men har skrumpen ret i, at alt helst skal være farvelagt?

Spørger man folk, vil de nok være tilbøjelige til at give skrumpen ret. Farver er bedre end det farveløse. For farveløst forbindes ofte med det, der er kedeligt.

Nu skal man passe på med at stole på for meget på, hvad forbrugerne siger. Vi ved ikke altid, hvad vi foretrækker før vi bliver præsenteret for det. Hvis skaberne af Red Bull indledningsvis havde lyttet til forbrugernes negative reaktioner, var energidrikken formentlig aldrig blevet den verdensomspændende succes. Sjældent har et produkt affødt så dårlige reaktioner.

Vores præferencer opstår typisk som reaktioner på vores handlinger og oplevelser. Når vi drikker en Red Bull i en situation, hvor vi føler os tappet for energi, er vi mere tilgivende over for den syntetiske smag. Det er nærmest en fordel, at den smager kunstigt, så vi tror, at den har stimulerende effekt på vores energiniveau. Det er blot ikke noget, som vi kan fortælle på forhånd.

Stimuli i farver

Tilbage til skrumpen og hans forkærlighed for det kulørte. 

Vi reagerer forskelligt på former og på farver. Vi identificerer genstande ud fra deres form. Formen på en genstand, fx en sofa i en møbelforretning, fortæller noget om, hvilken gruppe som genstanden tilhører. Det gør farven på sofaen ikke. En sofa er ikke mindre en sofa, hvis den er knaldrød.

Ændrer man derimod formen på sofaen, fra at være aflang til mere kvadratisk, ændrer man sofaen til en lænestol. Ændringen af formen, ændrer den møbelgruppe, som møblet tilhører.

Sådan er det ikke med farver. Ændrer møbelfabrikanten farven på sofaen fra sort til rød, er det jo stadig en sofa. Men der er detaljer ved sofaen, der er ændret.

Hvorfor er det vigtigt? Det er det, fordi vores mere fjerne og overordnede forestillinger heller ikke er særligt detaljerede. På afstand er det formen og farven der tæller. Altså de store linjer. Når vi tænker på noget fjernt – det kan være noget, der foregik for lang tid siden, vil foregå langt ude i fremtiden eller langt borte – vil vi derfor have en tendens til at gøre det i sort-hvid.

Men ikke nok med det. Vi foretrækker faktisk at opleve uden farver, når vi tænker på begivenheder i det fjerne. 

Så selvom det kan virke kontraintuitivt at illustrere budskabet farveløst, bør du overveje det i din beskrivelse af netop denne type budskaber. Stik imod hvad du normalt har lært, vil det gøre din beskrivelse af det du sælger mere indbydende og levende.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *